Over mindfulness

Mindfulness is een inmiddels bewezen methode om vele vormen van stress en symptomen van stress op een bijzondere wijze het hoofd te bieden. Het is wonderlijk te ervaren dat niets doen en simpelweg helder aanwezig zijn met wat er NU is, zo’n helend en zelf regulerend affect kan hebben.

Ontstaan

Eind jaren ’70 wordt moleculair bioloog John Kabat-Zinn zo geraakt door zijn ervaringen tijdens een meditatie week van Thich Nhat Hanh, dat hij besluit deze ervaring te delen. Hij stelt zich ten doel het boeddhistisch mediteren dichter bij de westerse wereld te brengen. Het resultaat is de 8 weekse Aandachts-training/Mindfulness-training en hij noemt zijn programma Mindfulness Based Stress Reduction of MBSR.

De werking

Aanvankelijk werkt Jon Kabat-Zinn met uitbehandelde patiënten met chronische pijn en/of stressklachten om hen een nieuwe manier van omgaan, met hun pijn en zorgen en verdriet daarover, aan te reiken. De Mindfulness methode richt zich echter niet op het oplossen of wegduwen van de klachten en problemen zoals we vaak gewend zijn, maar op het ‘zijn’ met de klachten zoals ze er zijn: niet groter en niet kleiner. Wonderlijk genoeg blijkt deze methode van laten zijn en accepteren in het moment, te helpen. Het brengt velen van hen een duidelijk verbetering van levenskwaliteit. Inmiddels word deze methode op heel veel terreinen verkend en ingezet; werk, politiek, onderwijs, wetenschap, geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg, sport, muziek, etc. 

Stress? Meer rust, minder klachten? 

Veel gezondheidsklachten die we hebben blijken stress gerelateerd. Oververmoeidheid, snel geprikkeld, niet geconcenteerd, slaap problemen, hartkloppingen, kortademigheid, hoofdpijnen, rug-schouders-nekpijnen, maag/darm problemen, neerslachtigheid, gevangen voelen, angstig zijn etc. Als stress een factor is of kan zijn (bij twijfel raad pleeg uw huisarts) dan het is goed om uit te zoeken of het doen van Mindfulness je kan helpen beter met deze klachten om te gaan en er wellicht zelfs wat verlichting in te ervaren. Mindfulness blijkt een krachtig middel in de strijd om minder stress. 

Voor iedereen

Inmiddels blijkt dat in alle lagen en onderdelen van onze samenleving mensen baat hebben bij het doen van Mindfulness. Veel mensen ervaren onder andere minder gehaast en jachtig te zijn, mentaal en fysiek stabieler te worden, beter te slapen en prettiger en meer ontspannen in het leven te staan. Het helder leren zien van het moment ’nu’ zoals het is en het ervaren en accepteren van je zelf, je emoties, je gedachten en je handelen zoals als het ‘nu’ is, geeft vaak het gevoel minder snel ‘vast’ te komen zitten in leven, werk en zijn. 

Wetenschap & Mindfulness:

In de afgelopen 30 jaar werd er, en in toenemende mate word er, veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van Mindfulness. Zo vond men onder andere dat het niveau van de stresshormonen in het bloed afnemen, ons immuunsysteem beter gaat functioneren en in de hersenen een structurele verandering waarneembaar is.